Roadtrip door het prachtige Costa Rica!

Costa Rica, het land van de regenwouden, tukans, apen en meer! Hoewel je het dankzij de grote variatie in flora en fauna niet zou verwachten, is Costa Rica maar iets groter dan Nederland; een roadtrip van 2 weken was dus prima om een goede indruk van het land te krijgen!

Na de 22u durende vlucht naar Costa Rica begon de reis in Tortuguero; een onwijs mooi natuurpark aan de Caribische kust! De boottocht (enkel over water bereikbaar) gaf al een mooie eerste indruk van het land, maar bleek nog niets van wat ons te wachten stond. Tijdens de 3 dagen in Tortuguero hebben we verschillende boottochten en wandelingen gemaakt, en daarmee meteen een goede eerste kennismaking met het dierenleven van Costa Rica gemaakt (lees: apen, legunanen, kaaimannen, otters, apen, tukans, arends, luiaards, miereneters, schilpadden en héél veel vogels en allerlei ander gedierte). Het hoogtepunt van deze eerste dagen was toch wel het ‘s nachts eieren zien leggen van een 1.5m groot zeeschilpad (lees: er 30cm achter zitten en de eieren dus letterlijk zien vallen), waarna het gigantische beest de 100-150 eieren bedekte met zand en weer naar zee terugkeerde.

Aan het eind van de 3e dag onze eigen 4wd opgehaald zodat we op eigen houtje het land rond konden cruisen. Aangezien we vrijwel geheel onvoorbereid naar Costa Rica zijn gegaan hebben we meestal een dag-per-dag planning (hoewel; vaak een uur-per-uur planning gemaakt op basis van ervaringen van andere reizigers die we tegen kwamen. Heerlijk op de bonnefooi dus! Daarbij hebben we onze dagen goed benut (vóór 6u opstaan was eerder regel dan uitzondering), waardoor we in deze 2 weken tijd zó ontzettend veel moois hebben gezien en meegemaakt, dat een complete reisbeschrijving niet alleen veel typwerk is, maar ook nog eens saai is.. Ik zal me dus beperken tot een (zeer) korte samenvatting! Mochten er ‘kenners’ lezen, de complete route (na Tortuguero) was als volgt: San Jose, Tortuguero, San Jose, Sarapique, La Fortuna (Arenal), Rincon de la Vieja, Monteverde, Manuel Antonio, Dominical, Jaco, Alajuela, Puerto Limon, Puerto Viejo, Cahuita, San Jose.

De hoogtepunten waren – zo uit m’n hoofd gezegd – La Fortuna, Monteverde en zowel de west- als de oostkust! In La Fortuna hebben we de (nog dagelijks actieve) vulkaan Arenal gezien, waarna we heerlijk hebben gerelaxed in de Hot Springs! In de vroege morgen gezwommen onder een waterval; een klein paradijsje! In Monteverde veelal gehiked in de clowd forrests, waarna we ons adrenaline-pijl iets meer ‘op niveau’ hebben gebracht met Canopying (tokkelen); 13 banen waarvan de langste 1km lang is! Aan zowel de west- als de oostkust veel gehiked, maar ook heerlijk op het strand gelegen, gezwommen en gesnorkeld. Aan de oostkust (vlakbij Jaco) een boottocht gedaan door een rivier met meer dan 3.000 krokodillen, zó gaaf! In een uurtje tijd meer dan 20 krokodillen (tot wel 5 meter groot!) gespot, waarvan diverse crocs zo dichtbij waren dat we ze zo konden aanraken (ware het niet dat ik m’n armen nog langer nodig heb). Behalve de bekende ‘trekpleisters’ waren de wegen tussendoor dankzij de grote diversiteit ook altijd fantastisch; op het ene moment rij je tussen grote bananen- en annanas-velden, op het andere moment rijd je hoog in de bergen of dwars door een stuk bos heen!

Ondanks het regenseizoen hebben we de gehele trip onwijs veel geluk met het weer gehad; we hebben onze poncho’s maar een aantal keer nodig gehad! Meestal kwamen we in een gebied waar ze enkele dagen non-stop regen hadden gehad terwijl wij geen druppel hebben gezien, terwijl we van andere reizigers hoorden dat het gebied waar we net vandaan kwamen te kampen heeft met heftige regen (terwijl we daar ook lekker weer hadden)! Geluk is met de domme, zegt men..

Al met al zó ontzettend veel gezien.. Met name het grote aantal dieren was om stil van te worden! Helaas komen aan alle mooie dingen een eind, dus ook aan deze trip. Gelukkig is het nog niet helemaal voorbij; ik zit op moment van schrijven op 10km hoogte, op weg naar Miami om daar nog een weekje te vertoeven!

Foto’s volgen zodra ik thuis ben 🙂 Adios amigos!

[picasaview album=’CostaRica’ instantview=’yes’]

This entry was posted in Costa Rica 2010. Bookmark the permalink.